Przetwory warzywno-owocowe
Są to przygotowane do spożycia soki lub przeciery z warzyw i owoców, które są uzupełnieniem pożywienia niemowląt od 4 miesiąca życia. Są źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C oraz składników mineralnych i B karotenu. Do produkcji przetworów wykorzystane są surowce pochodzące ze ściśle kontrolowanych upraw. Nie zawierają środków konserwujących oraz syntetycznych substancji dodatkowych ( zagęszczaczy, substancji koloryzujących czy aromatyzujących). Selekcja surowca eliminuje zawartość pestycydów, metali szkodliwych, antybiotyków, azotanów azotynów. Najczęściej używanym surowcem jest jabłko, owoce jagodowe, marchew dynia, maliny, banany, truskawki oraz owoce cytrusowe Warzywa i owoce wykorzystywane do produkcji są świeże bądź mrożone utrwalone po przewożeniu utrwalane poprzez pasteryzację bądź krótkotrwałą sterylizację. Gotowe soki są klarowne bądź przecierowe. Owoce zawierające cytrusy i banany ze względu na potencjał alergizujący przeznaczone są dla niemowląt po 10 miesiącu życia. Dobry producent umieści na opakowaniu informację odnośnie zalecanego wieku dziecka, dla którego przeznaczony jest dany produkt.
Soki są jako pierwsze wprowadzane do diety niemowlęcia, są ubogie w kwasy i nie podrażniają przewodu pokarmowego. Najlepiej zaczynać od tych, które są wytwarzane z niewielu szczególnie zdrowych składników.
Owoce są podstawowym źródłem witamin dla niemowlęcia. Owoce są lekkostrawne i posiadają walory smakowe, które zwiększą zapał niemowlęcia do spożywania posiłku.
Warzywa są wprowadzane do jadłospisu noworodka w 6 miesiącu życia. Mogą stanowić pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia.