Przetwory mleczne
MLEKO MODYFIKOWANE POCZĄTKOWE
Jest to mleko przeznaczone dla niemowląt od 1 do końca 4 miesiąca życia. Mleko modyfikowane jest wytwarzane z mleka krowiego oraz białka serwatkowego, tłuszczu mlecznego oraz olejów roślinnych. Jest wzbogacane w witaminy i sole mineralne. Modyfikacja polega na zmianie składu poszczególnych frakcji zawartych w mleku krowim
SKŁADNIK (w 100ml)
białko | 1.9g | 60-40% laktoalbuminy i laktoglobuliny (tzw. białka serwatkowe) 40-60% kazeina |
tłuszcz | 4.1g | roślinny, mleczny Odpowiedni skład kwasów tłuszczowych z ograniczeniem zawartości kwasu laurynowego i mirystynowego. |
węglowodany | 8.2g | laktoza |
składniki mineralne | 3 x mniejsza zawartość w stosunku do mleka krowiego, pełen zestaw | |
witamin, wzbogacenie w żelazo | 0.7g/100ml | |
wartość energ. | 0.7 kcal | |
osmolalność | 400 mOsm/kg wody |
MLEKO MODYFIKOWANE NASTĘPNE I MIESZANKI MLECZNE
Przeznaczone są do żywienia niemowląt od 5 miesiąca życia do końca 1 roku życia. Produkowane są z mleka krowiego, z możliwym udziałem białek serwatkowych, olejów roślinnych, laktozy, maltodekstryny, sacharozy i cukrów złożonych (skrobia bezglutenowa, kleik zbożowy bezglutenowy). Wzbogacone jest w witaminy i sole żelaza.
- mleko modyfikowane (laktoza, maltodekstryny, glukoza, sacharoza)
- mieszanki mleczne modyfikowane (laktoza, sacharoza, maltodekstryny, skrobia, preparaty mączne)
SKŁADNIK (w 100ml)
białko | 3.7g | 40-20% białka serwatkowe, 60-80% kazeina |
tłuszcz | 4.0g | roślinny, mleczny |
zawartość kwasu linolowego | 300 -1200 mg/100 kcal | |
węglowodany | 12g | laktoza* |
żelazo | 1.4 mg | |
witamina D3 | 1.4 ug | |
wartość energ. | 0.7 kcal |