Co nowego w diecie
Do tej pory prócz karmienia piersią prawdopodobnie macie już wprowadzone do diety dziecka :zupkę jarzynową, soki z owoców, przecierane owoce i mięso. Jeśli wasze dziecko nie jest obciążone alergią pokarmową (także rodzinnie) to proponowane jest wprowadzenie do diety jaja kurzego. Podajemy ugotowane żółtko jako dodatek do kaszki, z ryżem lub jako drugi bezmleczny posiłek (początkowo do 2 razy w tygodniu). Białko stanowiąc duży czynnik alergizujący lepiej jest zostawić na późniejszy okres. Innymi składnikami, które możemy kolejno wprowadzać mogą być : oliwa ( lub masło), kaszka kukurydziana lub gryczana oraz mięso królika i indyka. Pamiętajcie o stopniowym podawaniu nowych pokarmów oraz dokładnej obserwacji dziecka, w jaki sposób zareaguje jego ustrój na nowy pokarm. Nabycie umiejętności chwytu możemy wykorzystać poprzez danie do rączki dziecku chrupki kukurydzianej lub biszkopta. Pokarmy podawane do rączki powinny być miękkie by dziecko potrafiło je rozgnieść pomiędzy dziąsłami, inne to takie które samoistnie rozpływają się ustach. W tym okresie ulubionymi pokarmami mogą stać się banan, kalafior, brokuła, gotowana marchewka, czy też chlebek ryżowy. Przy twardszych produktach kroimy je na niewielkie kawałki i obserwujemy bacznie, aby nie doszło do zakrztuszenia. Atrakcją będzie, jeśli podamy kawałki na talerzyku a dziecko samodzielnie będzie mogło się „obsłużyć”.