Rozszeszenie diety dziecka
Jeżeli zdecydowaliśmy się na wcześniejsze wzbogacenie diety niemowlęcia z końcem 6 miesiąca, wprowadzamy sok z przecieranych owoców, jak również poprawiamy pożywność zupy jarzynowej przez dodanie mięsa. Mięso jest źródłem białka jak również żelaza. W tym okresie życia ustrój dziecka wymaga uzupełniania tego pierwiastka, ponieważ zgromadzone w okresie ciąży zapasy na skutek nasilenia procesu erytropoezy stopniowo wyczerpują się. Najlepszym mięsem w tym okresie jest indyk, królik lub kurczak. Początkowa ilość mięsa to około 10 g, które należy po ugotowaniu dokładnie rozdrobnić przy pomocy miksera, względnie bardzo drobno pokroić. Istotną uwagą jest to, że wprowadzając mięso do diety gotujemy je osobno i dopiero wówczas wrzucamy do zupy jarzynowej. Spowodowane jest to alergennym działaniem rosołów, które powinny być włączane dopiero po ukończeniu 1 roku.