Przetwory zbożowe
PRZETWORY ZBOŻOWE BEZGLUTENOWE
Kleiki, kaszki wprowadza się do diety niemowląt po 4 miesiącu życia. Wprowadzają one do diety głównie węglowodany i w niewielkiej ilości białka sole mineralne oraz witaminy (B1, B2, B6, PP, kwas pantotenowy).
PRZETWORY ZBOŻOWE Z ZAWARTOŚCIĄ GLUTENU
Glutenu warunkuje wprowadzenie większości zbóż dopiero w IV kwartale życia niemowlęcia za wyjątkiem ryżu oraz kukurydzy, które możemy wprowadzić od 5 miesiąca życia
PRZETWORY MLECZNO-ZBOŻOWE i MLECZNO-ZBOŻOWO-OWOCOWE
Produkowane są z mleka w proszku, kleików lub kaszek zbożowych, cukru oraz naturalnych proszków owocowych z dodatkiem witamin. Kaszki mleczne wprowadza się do diety niemowląt w IV kwartale, natomiast produkty zbożowo – owocowe mogą być wykorzystane w diecie dzieci uczulonych na mleko krowie.