Żywienie

Uważa się, że karmienie piersią jest najwłaściwszym sposobem żywienia dziecka. Niezaprzeczalne są tego korzyści fizjologiczne i psychologiczne mające wpływ na rozwój dziecka.

Pokarm kobiecy jest zbalansowany pod względem zawartości węglowodanów, białka, witamin tłuszczów i składników mineralnych i dostosowany do etapu rozwojowego dziecka. Zawarte w pokarmie kobiecym składniki wspomagają trawienie mają działanie przeciwutleniające i przeciwzakaźne, jak również posiadają pewne walory smakowe związane z pokarmami spożywanymi przez matkę.

Karmienie piersią powoduje zwiększenie odporności na zakażenia układu pokarmowego, oddechowego i ucha środkowego oraz zapobiega alergiom.

Mleko matki przez pierwsze 6 miesięcy zaspokaja wszystkie potrzeby żywnościowe niemowlęcia z wyjątkiem witaminy D3. Profilaktyczne podawanie dawek 400 jm dziennie skutecznie zapobiega krzywicy.Kończąc 6 miesiąc życia niemowlę wymaga wprowadzania dodatkowych posiłków. Jako pierwsze wprowadzane są posiłki bezmleczne.